26 січня – всесвітній день екологічної освіти

 

Переглянути вихідне зображення

 

Відзначення цього дня бере свій початок з 1972 року, з Декларації Конференції Організації Об’єднаних Націй з проблем навколишнього середовища.

Екологічна освіта в області та й загалом в Україні відіграє дуже важливу роль, адже запорукою чистого довкілля є освіченість людини в цьому напрямку, а також правильне ставлення до природи, збереження її благ. Лише відповідальне споживання та раціональне використання природних ресурсів може гарантувати нам чисте і здорове майбутнє.

        Для забезпечення неперервної екологічної освіти і виховання в нашій області більше 40 років діє взаємодія дошкільних, шкільних навчальних закладів,  установ для отримання вищої освіти, науково-дослідних установ та органів місцевого самоврядування. Спільно відпрацьована система освіти молоді, виховання бережливого ставлення до природи.

Також створена система в якій діють 4 позашкільні заклади еколого-натуралістичного спрямування, 4 еколого-натуралістичні центри на громадських засадах, 685 еколого-натуралістичних об’єднань і клубів, 305 екологічні стежки, понад 140 колективів екологічної просвіти, 32 шкільних лісництва та 16 гуртків «Юних лісівників».

        В області налічується 25 гуртків зоолого-тваринницького напряму, в яких займається 355 вихованців. Це гуртки таких профілів: юні зоологи, юні орнітологи, юні акваріумісти, юні кінологи, любителі домашніх тварин, юні бджолярі, юні кролівники, основи біоетики. При закладах загальної середньої та позашкільної освіти області діє 230 живих куточків.

        Щороку 32 шкільних лісництва та 16 гуртки юних лісівників Житомирщини активно працюють з метою примноження, відтворення та збереження лісових ресурсів. Школярі області доглядають понад 8,0 тис. га лісу закріпленого за шкільними лісництвами.

 

        Члени шкільних лісництв опановують ази лісівничої справи, вчаться застосовувати набуті знання на практиці. В лісгоспах вони є активними учасниками всіх добрих справ. Щорічно висаджують ліс на площі понад   300 га, проводять догляд за лісовими культурами на площі близько 140 га. На закріплених територіях вони доглядають за мурашниками, підгодовують тварин взимку, щорічно виготовляють та розвішують біля 3,5 тис. синичників та шпаківень.

Наукові установи та заклади вищої освіти надають не тільки кваліфіковану інформаційну підтримку, але й практичну допомогу під час проведення науково-практичних конференцій, методичних об'єднань, педагогічних рад, психолого-педагогічних засідань, семінарських занять, конкурсів тощо.

 

 

        Одним з напрямків екологічної освіти та виховання в рамках природоохоронної освіти є розвиток лідерських навичок учнівської молоді. Адже діти, які цікавляться охороною довкілля та беруть участь у спеціальних навчаннях, дослідницьких проектах та природоохоронних акціях повинні вміти бути переконливими та вести за собою інших.        

        Таким чином, в результаті проведеної роботи в нашій області створене необхідне освітнє середовище для всебічного розвитку учнівської молоді  у сфері еколого-натуралістичної освіти. Усвідомлюючи роль та значення екологічної освіти і виховання учнівської молоді в сучасних умовах, педагогічні колективи шкіл Житомирщини докладають посильних зусиль в справу організації та здійснення екологічної освіти і виховання школярів.